Italian - ItalyAlbanian-ALEnglish (United Kingdom)
Disa Info PDF Print Email
Skip TOC

Article Index

  1. Disa Info current position
  2. Rilievi
  3. Lumenj
  4. Liqenet Kryesore
  5. Malet Kryesore
  6. Portet
Shqipëria kufizohet me popullsi shqiptare
Me ndarjen e kufijve që u bënë në vitin 1913, në Konferencën e Ambasadorëve në Londër, Shqipëria mbeti i vetmi vend në botë që kufizohet me popullsinë e vet. Edhe pse ndarja e kufijve ishte një padrejtësi e madhe historike, bëri që të krijohej një çudi e prodhimit shqiptar. Minimalisht edhe pse është një e keqe e madhe, kjo na bën që të jemi me krahët e ngrohtë për sa i përket mbështetjes në kufij. E vetmja pjesë ku ne jemi në mënyrë të drejtpërdrejt në lidhje me një shtet fqinj është Italia, por ky është kufi detar.Relievi shqiptar, me të gjithë komponentët e vetë gjeografikë
Edhe pse jemi 28000 km2, në relievin tonë ka det, ka lumë, ka mal, ka fushë, ka kodra, ka lugina. Shumë shtete të tjera të cilat mund të kenë një sipërfaqe shumë më të madhe se sipërfaqja e Shqipërisë, shumë nga komponentët e relievit i mungojnë. Mjafton të përmendin Zvicrën, e cila ka një territor malor, por nuk ka det. Po pa det është dhe Kosova, por dhe shumë shtete të tjera. Shqipëria jo vetëm që laget nga deti, por nga dy të tillë madje. Relievi shqiptar është një dhuratë natyrore e pakrahasueshme.
Lumi Gjatësia brenda Shqipërisë
(në km)
Sipërfaqja
(në km²)
Lartësia mesdetare
(në m)
Drini 285 14,173 97.1
Semani 281 5,649 863
Vjosa 272 6,706 855
Shkumbini 181 2,444 753
Mati 115 2,441 746
Erzeni 109 760 435

 

Lumi
.
Gjatësia
km
Pellgu
km2
Pru. mes.
m/s
Moduli i pru.
l/s/km2
Raproti i pru.
Maks/Min
Mineralizimi
mg/l

Buna 41 5.187 320 - 5,3 -
Drini 285 14.173 352 24,8 5,1 257
Mati 115 2.441 103 42,6 9,3 222
Ishmi 74 673 20,9 31,0 5,9 461
Erzeni 109 760 18,1 24,0 11,2
Shkumbini 181 2.441 61,5 25,2 13,2 317
Semani 281 5.649 95,7 16,9 13,7 440
Vjosa 272 6.706 195 29,1 7,2 335

Tabela [3]


Liqeni Sipërfaqja
(në km²)
Lartësia mbi nivelin e detit
(në m)
Thellësia maksimale
(në m)
Liqen natyral
Liqeni i Shkodrës


Liqeni i Ohrit


Liqeni i Prespës


Liqeni i Butrintit


Liqen artificial
Liqeni i Fierzës


Liqeni i Vau i Dejës


Liqeni i Ulzës


Liqeni i Komanit


Që në kohët e lashta në bregdetin shqiptar kanë funksionuar skela si në Durres (Dyrrah), Ulqin, Tivar, Vlorë (Aulone), Apoloni, Sarandë (Onhezmi), etj. Gjatë shekujve VII-XII Durrësi ishte skela kryesore në perëndim të Perandorisë Bizantine. Gjatë periudhes së principatave arbre u ngriten skela të vogla kryesisht në grykat e lumenjeve në Shirgj (Bunë), Shëngjin, Shufada (Mat), Rodon, Bashtovë (Shkumbin), Pirg (Seman), Spinaricë, zhvillimi i të cilëve u frenua gjatë periudhës së pushtimit osman.

Gjatë viteve 1928-1934 u ndërtua porti detar i Durrësit dhe pontile druri ne Sarandë, Vlorë e Shëngjin, që u shkaterruan gjatë Luftes se Dyte Boterore. Nga viti 1945 deri ne vitin 1952, u rindertua porti i Durrësit dhe disa kalata betoni ne Vlorë, Sarandë e Shëngjin. Gjatë bregdetit Jon janë ndërtuar kalata e pontile në gjirin e Spilesë në Himarë dhe në Sasaj (Lukovë) që shërbenin kryesisht për transport agrumesh. Porti kryesor i vendit është ai i Durrësit, ku funksionon edhe kantieri i riparimit të anijeve. 
comments