Italian - ItalyAlbanian-ALEnglish (United Kingdom)
Kalaja e Gjon Boçarit PDF Print Email
Monday, 22 April 2013 14:19
Kalaja e Gjon Boçarit Kjo eshte nje kala mesjetare, e lokalizuar prane  fshatit Tragjas.
   Ndertimi i saj filloi ne shekullin e XV. Keshtjella ka forme drejtkendore dhe perbehet
   nga dy kulla gjashtekendore ne skajet veriperendimore dhe juglindore. Kalaja ka nje
   gjatesi prej rreth 50 metra, me mure 5 meter te larta dhe 1.25 meter te gjera. Mure te
   fortifikuara rrethojne pjesen e siperme te kalase, ndersa shkallet ne pjesen e poshtme
   u sherbenin luftetareve gjate luftimeve.Ne kete kala Princesha e Kanines dhe e
   Vlores,Rugjina e Balshajve,pati rezistencen e fundit ndaj pushtueseve Osman ne vitin 1417.
   Per vlerat kulturore e ndertimore eshte shpallur monument kulture ne vitin1966

    Si te shkojme tek Kalaja e Gjon Bocarit?

   Per te vizituar kete monument kulture ndiqet rruga qe te con ne fshatin Tragjas.Rreth 1km
   nga qendra e fshatit merr rrugen djathtas dhe kjo rruge te con ne destinacion.
   Shkohet lehtesisht me automjet.


comments