Italian - ItalyAlbanian-ALEnglish (United Kingdom)
Mali i Gramozit PDF Print Email
Mali Lartësia mbidetare Vargu malor Rrethi
Mali i Gramozit

2.523
Gramozi Rrethi i kolonjes

Mali i Gramozit (shqip: Gramoz, Mali i Gramozit, arumune: Gramosta, Gramusta; greqisht: Γράμος) është një varg malor në rrethin Kolonjë lindore në Shqipëri dhe Janinë verilindore dhe perëndimor Kastorias prefekturën në Greqi. Mali është pjesë e vargmaleve Pindit dhe është një nga verior. Maja e tij qëndrojnë rreth 2.523 m (8278 ft). Ajo i detyrohet emrin e saj me komunitetin arumun të gramos ne Prefekturen perëndimor Kastorias. Rajoni është e banuar kryesisht nga arumunet. GR-20 (Kozani - Konitsa - Janinës) është në juglindje. Gjatësia e tij është rreth 25 km (16 mi) për 30 km (19 mi) nga veriperëndimore në juglindje dhe gjerësia e tij është rreth 15 km (9 mi) ne 20 km (12 mi) nga jugperëndim të verilindje. Të dy lumenj të gjatë dhe të rëndësishme të Shqipërisë, Osum dhe Devollit, e kanë origjinën në shpatet veriore të gramos. Mount gramos ishte një bastion komuniste gjatë Luftës Civile Greke dhe vendin e betejës përkatëse në vitin 1949.
comments