Italian - ItalyAlbanian-ALEnglish (United Kingdom)

EmailPrint

Divjaka

Street:
Divjaka
City:
Lushnje
State:
Albania
Country:
Country: al

Description

Historiku i Qytetit

Hapësira ku sot shtrihet qyteti i Divjakës dhe fshatrat që administrohen nga kjo Bashki, në lashtësi ka qenë e banuar nga fisi ilir i Taulantëve.

Këtë e dëshmojnë gjetjet e shumta arkeologjike që dikur kanë qenë pjesë e Muzeut të Divjakës.

Në muze kanë qenë ekspozuar monedha dhe qeramika  të periudhës së Ilirëve, pushkë të vjetra, dokumenta origjinale të periudhës së Ahmet Zogut dhe shumë objekte të tjera.

Pjesa më e madhe e këtyre sendeve antike  janë gjendur në zonën e Divjakës të cilat kanë vlera të mëdha historike historike dhe dëshmojnë prejardhjen tonë.

Për herë të parë emrin “Divjakë” me 40 shtëpi e gjejmë në defterin turk të taksave në mesin e shek. te XV-të.  Gjatë pushtimit turk Divjaka ka qenë pjesë enjë krahine të vogël të quajtur “Karatropak”, e cila perfshinte kodrinat dhe fushën rreth gjolit të Karavastasë.

Kjo zonë ka qenë gjithmonë pronë shtetërore ose “betik”.  Në vitin 1925, me vendim të parlamentit shqiptar, Divjaka branda Karatropakut  ju dha si pronë familjes mbretërore të Ahmet Zogut.

Pronat mbretërore Brenda Komunës Divjakë qeveriseshin nga administrator të Mbretit Zog. Pas Luftës së Dytë Botërore, Divjaka ka qenë qendër lokaliteti e cila përfshinte rreth 15 fshatra.

Gjatë periudhës së komunizmit ka qenë qendër e një kooperative të madhe bujqësore dhe qendër administrative e fshatit  të  bashkuar Divjakë.

Në vitin 1995 me dekret të Presidentit të Shqipërisë Z.Sali Berisha, Divjaka mori statusin e qytetit dhe prej kësaj kohe është qendra e një bashkia e cila ka nën administrim fshatrat :Bishçukas, Gërmenj I Vogël, Gërmenj, Hallvaxhias, Bregas , Dushk Can, në zonën   kodrinore dhe fshatrat Xeng, Mizë, Zharnec në zonën fushore.

  
 
Data-Date Titulli-Title-Titolo Vendi-Venue-Sede City-Città-Bashkia Natyra-Type-Genere
25.05.2014 - 30.09.2014 Divjaka feston në çeljen e sezonit turistik me këngë e valle dhe prezanton gatimet Divjaka Lushnje Plazhe