Italian - ItalyAlbanian-ALEnglish (United Kingdom)
Saranda pdf Shtyp Email
E mërkurë, 18 Prill 2012 22:15

Saranda

Sarandë në gjuhën shqipe, është një qytet bregdetar ndodhet në jug të vendit, me pamje nga deti Jon. Qyteti i bukur i Sarandës është vendosur përballë ishullit grek të
Korfuzit. Në qytet, është ende një pakicë e vogël greke, arsyeja e se ciles në Sarandë, ka ende disa shkolla greke. Ciftet shqiptare preferojne te zgjedhin kete qytet për "muajin e
mjaltit". Qytetin mirpret çdo vit turiste te shumte nga e gjithë bota të cilët vijnë të admirojnë plazhet e saj të bukur.

Në kodrën e quajtur Mali Lëkurës, në jug-lindje te qendres se qytetit, u ndërtua një kështjellë në Mesjetë. Akoma sot mund të admirohet kalaja e Sarandës. Supozohet se ajo është ndërtuar në vitin 1537, kur Sulltan Sulejmani sulmoi  ishullin e Korfuzit. Kalaja përdorej për të kontrolluar portin e Sarandës. Ajo ka formë katrore me dy kulla rrumbullake në veri-perëndimore dhe jug-lindore.
Ndryshe nga kështjellat e shumë të tjera në Shqipëri, Kalaja e Lekures është një ndërtesë e thjeshtë, por është transformuar në një restorant simpatik me një pamje të mrekullueshme mbi portin dhe te qytetin e Sarandes, ishullit te Korfuzit, lumenj dhe kodrat qe e rrethojne. Restoranti ofron disa ushqime tipike, te gatuara sidomos me fruta të freskëta dhe perime vendore. Ajo gjithashtu ofron një gamë të gjerë të verërave të cilësisë, italiane dhe të huaja.

Pranë Sarandës ndodhen:
 
1. Rrënojat e qytetit antik të Butrintit (ne shqip Butrint o Butrinti).
Butrinti ndodhet në një kodër pranë Canalit Vivar. Banuar që nga kohët parahistorike, Butrinti ka qene ne shekuj nje qytet Epir, i nje kolonie romake dhe të një peshkopate. Qyteti ka një vend të pasur arkeologjik, mbetet nder më të lashtët te citel  datohen në periudhën
midis X dhe VIII  shekuj Gërmimet kanë zbuluar mbetjet eTtrionch Palace, zonë dhe Capitoline mjeko-ligjor, një kullë në  fillimet antike mesjetare te cilat  ripërdoren si vendbanime, duke përfshirë edhe varreza urbane te cilat raportohen pergjate burimit të Junia Rufina, së bashku me strukturat e shumtjera.Studimet mbi fushën  Vrina  kane treguar ekzistencën e vendbanimi romak i datuar ne peridhen Augusta, ujësjellës masifurnizon qytetin.
Në vitin 1992 qyteti u shpallur Trashëgimi Botërore i UNESËshtë ende ndër vendet arkeologjike të konservuara me mire.

2.  Syri i Kalter
pozicionohet në shpatet perëndimore të malit Mali i Gjerë Shqipëri. Ai ka një kapacitet prej 6 m³ / s, burim i pasur i vendit. Uji rrjedh në një temperaturë prej 12,75 ° C, thellësia e burimit nuk është themeluar. Mbi  sfondin e burimit gëlqeror të qartë, uji një ngjyrë blu të errët po ashtu si quhet.
 
3.  Plazhi i bukur i Ksamilit dhe  kater ishujt e tij te vegjel.

comments
Përditësuar së fundmi më E hënë, 21 Maj 2012 10:34